Home            Service             Standen          E-mail
De geschiedenis van de bowlingsport

Bowling heeft een lange rijkgevulde geschiedenis en is heden ten dage een van de meest populaire sporten ter wereld.
Een Britse antropoloog, Sir Flinders Petrie, ontdekte in 1930 een aantal objecten in het graf van een kind in Egypte, die leken hem gebruikt te zijn voor het spelen van een oervorm van het bowling. Indien hij gelijk had dan stamt onze sport uit het jaar 3200 voor Christus: 5200 jaar oud dus!

Een Duitse historicus, William Pehle, beweert dat bowling in Duitsland voorkwam in het jaar 300. Er is een wezenlijk bestaan gevonden van een populaire vorm van bowling in Engeland in 1366, toen Koning Edward III het aan zijn troepen verbood om dit spel te spelen opdat ze zich meer zouden toeleggen op het boogschieten. In elk geval was bowling zeer populair onder Henry VIII.
Tot op heden zijn er nog altijd verschillende vormen van "kegel"-spelen alsook spelen waar een bal gegooid wordt naar een voorwerp.

Een van de meest excentrieke spelen vindt men in Edingburgh. De speler zwiert een bal zonder vingergaten tussen zijn benen en zo naar de kegels. Na het loslaten van de bal duikt hij met zijn buik op de baan! In West-Europa vindt men nog steeds diverse variaties van het kegelspel met 9 pins. Verwant zijn eveneens het Italiaanse "BOCCE", het Franse "PETANQUE" en het Britse "BOWL ON THE GREEN" of lawn bowling,waarbij het de bedoeling is om een
of meerde ballen al rollend zo dicht mogelijk bij een kleiner balletje in de buurt te krijgen.

Het waren ongetwijfeld de Engelse, Nederlandse en Duitse ontdekkingsreizigers die hun variaties van het spel meegebracht hebben naar Amerika.
Het spel kende er zijn ups en downs. Een wet in Connecticut van 1841 verbood het bezit van negen pin banen,
omdat er massaal gegokt werd. Vele vooraanstaande industriëlen verkozen dan ook een baan te installeren binnenin hun herenhuizen.

Terwijl het nog steeds onzeker is waar het "tenpin"-spel zich ontplooide, weten we toch dat in de late jaren 1800 het algemeen voorkwam in de staten New York, Ohio en in het verre westen zoals in Illinois. Hoe dan ook, details zoals balgewicht en afmetingen van de kegels waren anders van streek tot streek. Maar dit veranderde toen restauranthouder Joe Thum eindelijk de verschillende clubvertegenwoordigers samenbracht.
Op 9 september 1895 ontstond de American Bowling Congress in de Beethoven Hall in New York City. Al vlug werd een standaardisatie uitgevaardigd en grote nationale competities konden worden opgezet.

Terwijl dames al vanaf de laatste helft van de 19 eeuw bowlden, toch was het ABC er alleen voor de mannen. Het was in 1917 dat het Women's International Bowling Congress in St. Louis werd opgericht. Zodat ook vrouwen aan toernooien konden deelnemen.
Tegelijkertijd nam de bowling technologie een grote stap voorwaarts. De eerste ballen waren vervaardigd uit een zeer harde houtsoort "lignum vitae". In 1905 werd de eerste rubberbal voorgesteld, de "Evertrue", en in 1914 promote de Brunswick Corporation met succes de eerste "Mineralite Ball" die klanten lokte met zijn mysterieuze rubber samenstelling.

Bowling kende een enorme groei in populariteit nu de standaardisatie en de organisaties er waren. Een andere technologische doorbraak maakte alles klaar voor de echt massale doorbraak: Morehead Patterson, vice president van de "American Machine and Foundry Company" (AMF, toen een fabrikant van machines voor bakkerijen, tabaksindustrie en aanverwante bedrijven), kocht voor het bedrijf de patenten van Gottfried Schmidt's automatische pinsetter. De eerste ervan werd geplaatst in 1951 in Michigan en in 1952 werden zij in productie gebracht. De "pinboys", de jongens die de pins met de hand op de plaats zetten, waren verleden tijd en werden vervangen door een paar mecaniciens per centrum die de banen gedurende vele uren per dag lieten draaien.
Ook televisie experimenteerde in de jaren 50 met bowling en met succes. Diverse bowlingsportshows kwamen op de buis en in 1961 was ABC het eerste televisienetwerk die, dankzij de promotie van Eddie Elias de oprichter van de PBA - Professional Bowlers Association, het eerste kampioenschap van de beroepsbowlers uitzond. Later ook gevolgd door de LPBT, de Ladies Professional Bowlers Tour.

Tegenwoordig zijn meer dan 70% van de liga's in de VS gemengd en dat brengt meer ontspanning in de competitie. Ook het georganiseerde "open bowlers" spel, bijvoorbeeld het zogenaamde “discobowlen” in de centra kent een enorme bijval.

Heden ten dage wordt de bowlingsport beoefend door meer dan 100 miljoen mensen in meer dan honderd landen
ter wereld. De bowlingsport heeft een lange intrigerende geschiedenis achter de rug, en zeer goede vooruitzichten qua groei voor de toekomst.